Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Türk Mutfağı Haftası” İznik’te göl kenarında düzenlenen aktiflikle kutlandı.
İznik Belediyesi’nin mesken sahipliğinde gerçekleşen aktifliğe Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, İznik Belediye Lider Vekili Zeliha Peşte, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlgiler Dairesi Lideri Abdülkerim Baştürk, İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu, İznik Lokal Aksiyon Kümesi Derneği Lideri Ahmet Kaya ve idaresi, TKDK Temsilcileri, İznik Belediyesi yetkilileri, Basın mensupları ve davetliler katıldı.
İznik’te lokal halkın mutfağında pişirilen yemeklerden oluşan Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla İznik Belediyesi tarafından hazırlanan “İznik Yemek Kültürü Kitabı’nın” da tanıtıldığı aktiflikte ilçenin coğrafik işaretli eserleri de sunuldu. 21 – 27 Mayıs 2023 tarihleri ortasında kutlanan “Türk Mutfağı Haftası” başladı. “Türk Mutfağı Haftası”nın bu yıl 2’ncisi düzenleniyor. Tema “Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Atıksız, klâsik, sağlıklı“ olarak belirlendi.
İznik Kıyısında gerçekleştirilen aktiflikte Coğrafik İşretli Müşküle İğne Oyası ve İznik Çinisi, yeniden Coğrafik İşaret süreci devam eden Derbent Dokumaları eşliğinde sunumlar gerçekleşti. Coğrafik İşaretli İznik Müşküle Üzümü yapraklarından sarılan yaprak sarmalar, İznik’in Göllüce Mahallesi’nde yetişen eşsiz enginarlar, İznik’in maharetli hanımlarının ellerinden çıkan Ekmek Köftesi, Nohutlu Tepsi Mantısı ve Cevizli Baklava damaklarda unutulmaz lezzetler bıraktı.
Türk Mutfağı Haftasıyla ilgili açıklamada bulunan Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer konuşmasında “Bu hafta, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde Asırlık tanımlarla Türk Mutfağı Haftası” olarak ilan edildi. Artık her yıl 21 – 27 Mayıs tarihlerinde kutlanacak. Bizler bu haftanın bir gününü İznik’te bu eşsiz lezzetler ve imajlar huzurunda sunuyoruz” dedi.
İznik Belediye Lider Vekili Zeliha Peşte de konuşmasında “Bursa Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla İznik Belediyemiz tarafından hazırlanan kentimizin mutfak hafızasına bir nebzede olsa kayıt altına alma uğraşıydı bu. Turizm tezinde olan kadim bir kentte meskenlerde neler pişiyor sorusunun karşılığı bu kitabımızda. Bunun da bu manalı haftada tanıtımını sizlerle gerçekleştiriyoruz” dedi.
Organizasyonun ortağı olan İznik Mahallî Hareket Kümesi Derneği Lideri Ahmet Kaya da konuşmasında “İznik’te lokal kıymetlerimizi geliştirmek, kayıt altına almak ve tanıtımını yapmak maksadıyla TKDK dayanağıyla kurduğumuz Derneğimiz ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugünde ilçemizin gastronomi manasında eksiklerini tamamlamak, bu alanda da varlığını hissettirmek için Türk Mutfağı Haftası’nı kutluyoruz. İznik Belediye Liderimiz Kağan Mehmet Usta’nın takviyesi ve vizyonuyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış Münasebetler Dairesi Lideri Abdülkerim Baştürk ise konuşmasında “Bursa sanayi ve sanayi kenti olmasının yanında tıpkı vakitte bir turizm kentidir. Bütün turistik kıymetleriyle ilgili de çalışmalarımızı bütün paydaş olan kurumlarımızla sürdürüyoruz. Teşekkür ediyoruz. İyi olsun” dedi.
Etkinlikte davetlilere “İznik Yemek Kültürü” kitabı dağıtılırken ulaşmak isteyenler için de İznik Belediye Resmi Web Sitesinde link oluşturuldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
SAĞLIK
23 Kasım 2024SAĞLIK
23 Kasım 2024EĞİTİM
23 Kasım 2024TEKNOLOJİ
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.