Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
Beslenme Alışkanlıklarınız Göğüs Kanseri Riskinizi Azaltabilir!Kadınlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır. Natürel bu özelliklerin bulunmadığı bireylerin de göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü vardır. Başka kanser cinslerinde olduğu üzere göğüs kanserinde de erken teşhis çok değerlidir. Hasebiyle göğüs kanserine yönelik taramaların sistemli sıklıkta tekrarlanması bile kanserden mevt sıklığını azaltmada tesirli olacaktır. Besin ögelerinin yetersiz, çok ya da yanlış biçimde alımı kansere yakalanma riskini artırabilir! Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra yemek hazırlama ve saklama şartlarında da oluşabilecek değişiklikler ve unsurlar değerlidir. Yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme yollarıyla yahut dumana maruz bırakılarak pişirilen besinlerde kanserojen hususlar birikebilmektedir. Besinlerin süreçten geçirilerek çok ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle de besinlerin vitamin, mineral ve öbür bileşenlerden fakirleşebileceği göz gerisi edilmemelidir. Hasebiyle kansere karşı esirgeyici vitamin, mineral ve öteki bileşenlerin aktifliğini azaltmak da dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara nazaran, birtakım besinlerin içeriğinde bulunan yahut besin hazırlama basamağında ortaya çıkan unsurların de kanser riski oluşturabileceği bildirilmektedir. Meme kanserinden korunmak için beslenme ve hayat usulü değişiklikleri;Sağlıklı beden yükünüzü koruyun,Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye ihtimam gösterin,
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
- Öğün planlamalarınızda porsiyon denetimi yapmaya çalışın,
- Tabağınızın büyük kısmında bitkisel kaynaklı besinlere(taze sebze-meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller) yer verin,
- Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden yararlanmak için çeşitliliğe değer verin,
- Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları ve hakikat pişirme tekniklerini tercih edin,
- Hayvansal kaynaklı besinler tercih edilirken bilhassa C vitamininden varlıklı taze meyve ve sebzelerle birlikte tüketin.
- Odun-kömür ateşine/dumanına direkt maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek ısıda yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçının,
- İşlenmiş ve hazır gıdaların(koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı üzere hususlar içeren) tüketimini sonlandırın,
- Rafine şeker, un ve trans yağları beslenmenizden çıkarın,
- Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için pişirme ve saklama tekniklerini gözden geçirin hakikat sistemleri kullanın.
- Duygusal yeme ataklarınızı sıhhatsiz yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize âlâ gelen aktivitelerle yahut fizikî aktivitelerle yönetmeye çalışın.
- Bu üzere alışkanlıklar bedenin savunma sistemini tehdit eden özgür radikallerin artmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere yakalanma riskini azaltmak emeliyle antioksidan içeriği varlıklı besinler tüketin bilhassa folik asitten kâfi beslenmeye çalışın ve en kıymetlisi sistemli olarak kansere yönelik tetkik ve taramalarınızı yaptırın.
- Renkli, çeşitli zerzevat ve meyveler,
- Kurubaklagiller,
- Kuruyemişler,
- Tahıllar,
- Az yağlı et ve süt eserleri.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı