Sıfır atığa gerçek: Tetra Pak ve KAPSAM iş birliğiyle besin sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü vurgulandı
Kamu Siyasetleri Stratejik Araştırmaları Merkezi (KAPSAM), Tetra Pak iş birliğiyle “Sıfır Atığa Gerçek: İnovasyon ile Sorumlu Besin Üretimini ve Tüketimini Şekillendirmek” isimli sempozyum düzenledi. Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu Alakaları Yöneticisi Ferruh Gürtaş, “Küresel Besin Sistemlerinin Dönüşümüne ve Dekarbonizasyonuna Öncülük Etmek” bahisli bir sunum yaptı.
KAPSAM ve Tetra Pak iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyumda; yenilikçi atık idaresi ile besin atıklarını azaltmaya yönelik tahlil teklifleri, yenilikçi ambalaj tahlilleri, en uygun uygulamalar, atık azaltan alternatifler, besin ambalaj dizaynları ve besin atıklarının yenilenebilir güç elde etme potansiyeli üzere kritik başlıklar ele alındı. Programda kamu kurumlarının yanı sıra akademisyenler, özel bölüm temsilcileri ve medya kuruluşlarından konuşmacılar yer aldı.
“Gıda sistemlerinin dönüşümüne iklim değişikliği ve etrafa olan tesirleri açısından da yaklaşmamız gerekiyor”
İklim değişikliğiyle çabada besin sistemlerinin, güçten sonra en kritik ikinci alan olduğuna değinen Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu Bağlantıları Yöneticisi Ferruh Gürtaş, “Gıda sistemlerinin dönüşümüne yalnızca besin kaybı ve israfı ya da besin güvenliği açısından değil, iklim değişikliği ve etrafa olan tesirleri açısından da yaklaşmamız gerekiyor. Tetra Pak olarak besin sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü için temelde dört tematik alanda çalışmalar yapıyoruz: ‘Sürdürülebilir süt eserleri üretimine geçişi desteklemek’, ‘yeni besin kaynaklarına yönelik inovasyonlar’, ‘gıda kaybı ve israfını en aza indirmek’, ‘sürdürülebilir paketleme sayesinde besine erişimi artırmak’. Bu kapsamda besinin her yerde erişilebilir olmasını sağlayan, besin israfının azaltılmasına katkıda bulunan yüksek performanslı besin sürece teknolojileri ve paketleme tahlilleri sunuyoruz. 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla kendi besin sürece süreçlerimizden kaynaklanan besin kaybını yüzde 50 oranında azaltma konusunda maksadımız var” sözlerini kullandı.
Programda Tetra Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Sürdürülebilirlik Yöneticisi Volkan Aydeniz, “Sürdürülebilir Besin Ambalajının Geleceğini Tekrar Tasarlamak: Geri Dönüşümün ve Sürdürülebilirliğin sağlanması” başlıklı oturuma, Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Portföy Müdürü Merve Gençmehmetoğlu ise “Yenilikçi Ambalaj Tahlilleri: En Düzgün Uygulamalar, Sürdürülebilir Ambalajlar ve Atık Azaltan Alternatifler” oturumuna panelist olarak katıldı.
Sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı
Ambalaj Makinecileri Derneği Lideri Saner San, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Lideri Yavuz Eroğlu, Fazla Besin Pazarlama Başkanı Koray Koçer, İSTAÇ Güç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Özgür Barışkan, Beyoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve Besin Yüksek Mühendisi Serap Öztürk, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Eğitim ve Farkındalık Müdürü Hülya Çakır, Tamir Atölyesi Kurucusu Ekin Al, Esmiyor Podcast CEO’su & Kurucu Ortağı Derin Altan, Kokopelli Kentte Kurucu Ortağı Yasemin Kırkağaçlıoğlu üzere kesim temsilcileri de sempozyumdaki panellerde konuşmacı olarak yer aldı.
Gıdayı dünyanın her yerinde inançlı ve erişilebilir kılmayı taahhüt eden Tetra Pak, 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin 14’üne direkt katkıda bulunmayı hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
SAĞLIK
22 Kasım 2024SAĞLIK
22 Kasım 2024EĞİTİM
22 Kasım 2024TEKNOLOJİ
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.