Dünya nüfusu 2000 yılından bu yana daima artıyor ve 2050 yılında da büyük bir artış öngörülüyor. Türkiye’nin nüfusunun da 2050 yılında 100 milyonu aşması bekleniyor. Bu süratli nüfus artışı, insanları besleme, su temini, güç sağlama üzere temel gereksinimlerin karşılanması konusunda büyük zorluklara neden oluyor. Artan insan nüfusunun tükettiği güç gerek besinlere gerekse iklimlere ziyan verebiliyor. Sürdürülebilir beslenme ile nüfusun artan besin talebi karşılanabiliyor. Akdeniz beslenme biçimi, Nordik diyeti, Çift piramit diyeti, Vegan ve Vejeteryan diyetlerle sürdürülebilir beslenme biçimleri karbon ve su ayak izini düşürmeye katkı sağlıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Aslıhan Altuntaş, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü ile ilgili bilgi verdi, sürdürülebilir beslenmenin yararlarını ve usullerini anlattı.
Artan nüfus besin talebini artırıyor
Artan insan nüfusu, besin talebini artırmakta ve besin sanayisini daha verimli olmaya yönlendirmektedir. Son 10 yılda besin sanayisindeki yenilikler ve gelişen teknolojiler, daha fazla besin üretimi ve sürdürülebilirlik için değerli adımlar atılmıştır. Besin sanayisindeki yenilikler ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlar, artan nüfusun beslenmesini karşılamak ve çevresel tesirleri azaltmak için değerli adımlardır. Lakin, daha fazla çalışma ve yatırım gerekmektedir, zira nüfus artışıyla birlikte besin teminatı ve sürdürülebilirlik bahislerinde hala değerli zorluklar vardır. Artan insan nüfusunun iklim ve etrafa tesiri epey büyük bir kaygı kaynağıdır. Nüfus artışı, daha fazla güç, su ve besin talebi demektir, bu da doğal kaynakların çok kullanımına ve çevresel baskılara yol açmaktadır. Bu durum ekosistem hizmetlerinin azalmasına ve doğal kaynakların tükenmesine neden olabilir.
Sürdürülebilir beslenmenin farklı çeşitleri bulunuyor
Artan insan nüfusuyla birlikte iklim değişikliği, çevresel bozulma ve kaynakların tükenmesi üzere meselelerle çaba etmek için sürdürülebilirlik odaklı siyasetler ve tahliller gerekmektedir. Bu tahlillerden biri de sürdürülebilir beslenme çeşitleri olabilmektedir.
Sürdürülebilir beslenme çeşitleri;
Meyve zerzevat mevsiminde tüketilmeli
Dünya Doğayı Muhafaza Vakfı (WWF) tarafından yürütülen “Live Well Plate for Low Impact Food in Europe” (LIFE) projesi’ne nazaran; sürdürülebilir bir diyetin 6 temel unsuru bulunmaktadır.
Meyve zerzevat tüketiminde her vakit mevsiminde olanları tercih etmek, mümkünse pazarlardan alışveriş yapmak ehemmiyet kazanmaktadır. Bu kapsamda ekolojik pazarlar takip edilebilir.
Her gün mor, kırmızı, turuncu, sarı, koyu yeşil, açık yeşil, beyaz olmak üzere 7 farklı renkte zerzevat ve meyve her gün tüketilmelidir. 6 yumruk zerzevat ve 2 yumruk kadar meyve günlük en az tüketim olmalıdır.
Günde 1-2 su bardağı yoğurt yahut kefir, haftada 1 defa kırmızı et, haftada 1 sefer balık yahut haftada 1 sefer tavuk ana yemek olarak tercih edilebilir. Başka günlerde protein gereksinimi bezelye, barbunya, nohut, kuru fasulye yahut börülce üzere bitkisel proteinlerden gelebilir ve sebzeler de haftada en az 2 gün ana yemek olabilir.
Bu temel unsurlar uygulandığında karbon ayak izi düşürülmekte ve sürdürülebilir bir beslenme formuyla hem sıhhate hem de tabiata yararlı olunabilmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
SAĞLIK
24 Kasım 2024SAĞLIK
24 Kasım 2024EĞİTİM
24 Kasım 2024TEKNOLOJİ
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.